Equipassana - Paard en mens in balans
  • Home
  • Aanbod en prijzen
  • ZORGBOERDERIJ
  • Contact
  • Artikels
  • CORONA NIEUWS

EQUIPASSANA

MENS EN PAARD IN BALANS
Klik hier om te bewerken.

Paarden inzetten in therapie

27/7/2017

0 Reacties

 
Ik heb gemerkt dat paarden een groot deel van je persoonlijke ontwikkeling kunnen bepalen. Mijn paard is voor mij mijn grote leermeester. Zij heeft me laten ervaren wat geduld hebben is, Zij is een merrie die zich niet voor mijn kar laat spannen. Samenwerken is de oplossing om tot iets te komen. Vanuit deze gedachte en de mooie dingen die ik al gezien heb in het verleden ben ikzelf ook paarden gaan inzetten als therapie voor mensen.

Ik zet paarden in met het ervaringsgericht leren. Ervarend leren met behulp van het paard is het creëren van een methodisch opgezette leersituatie, waarin mensen concrete ervaringen opdoen, hierover kunnen reflecteren en van hieruit gedrag kunnen veranderen op verschillende leefgebieden.

Waarom paarden?
Paarden worden ingezet als katalysator, motivator en stimulator. Paarden accepteren het kind of de volwassene onvoorwaardelijk, waardoor het kind of de volwassene zich ook onvoorwaardelijk geaccepteerd voelt. Bovendien leveren dieren een grote bijdrage aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en sociale vaardigheden, alsmede het ontwikkelen van empathie. De aanwezigheid van het dier kan het kind, de adolescent of de volwassene meer op zijn gemak stellen en helpt bij het zich sneller open stellen voor de hulpverlener. Dieren kunnen ook een troost vormen of herkenning in situaties, zodat de cliënt het idee heeft dat het dier zijn/haar verdriet, pijn, machteloosheid, boosheid en dergelijke begrijpt. Een dier helpt ook om emoties te reguleren. Door middel van het inzetten van dieren kan de cliënt tot rust komen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen genetisch bepaald zijn om contact te zoeken met andere levende organismen. Vandaar dat dieren een ontzettend grote aantrekkingskracht op ons mensen uitoefenen.

De fysiologische effecten van de aanwezigheid van dieren zijn ook reeds bewezen. Zo zou de hartslag dalen als we in aanwezigheid van dieren zijn, er zijn positieve effecten gemeten op onze lichaamstemperatuur, de gedragsuitingen, stress-, en angstniveau's en tot slot de niveau's van cholesterol, triglyceriden, en phenylethylamine (dat zorgt ervoor dat er veel serotine vrij komt in de hersenen waardoor je een gelukzalig gevoel krijgt) in het plasma.

Doordat angst en stress afnemen komt de cliënt in een state of learning, wat wil zeggen dat hij in staat is om dingen te leren. Wanneer je stressniveau of angstniveau hoog zit, kan je gewoonweg niet leren. Je lichaam zit dan in overleving.

Omdat Angst en stress afnemen en doordat we een bepaalde aantrekkingskracht hebben met betrekking tot dieren kan het paard ook ingezet worden voor kinderen met een hechtingsproblematiek. Dieren kunnen een hele grote rol hierin spelen als de ouders of mensen over het algemeen onveilig voelen voor het kind als hechtingsfiguur kan het dier deze plaats innemen.
In de nabijheid met dieren zoals het paard, maar vooral het huidcontact komt er ongelooflijk veel oxytocine vrij. Oxitocine zorgt voor de binding. Het bevordert gedragingen, affectiviteit en processen van sociale cognitie die cruciaal zijn voor het vormen van veilig gehechte relaties. Bovendien verminderen ze ook angst en stress en zorgen ze voor een synchronisatie van het autonoom zenuwstelsel van zowel het kind als de hechtingsfiguur. Uiteindelijk leidt dit tot conditionering door de steeds positieve ervaringen en gevoelens die ontstaan.
Door het ontstaan van positieve ervaringen en gevoelens kan de cliënt zich makkelijker open stellen en dit vergemakkelijkt het contact tussen de cliënt en de hulpverlener.

Het verschil met paarden en andere dieren is dat je de cliënt ook op de rug van het paard kan zetten. Het zitten en meebewegen is een lichamelijk intensieve bezigheid. Er wordt beroep gedaan op de proprioceptie (dit is het zintuig waarmee je de houding van je gewrichten waarneemt en bewegingen voelt). Door het zitten en meebewegen zal de cliënt die te weinig prikkels ervaren heeft meer geprikkeld worden, waardoor de sensomotoriek gestimuleerd wordt. Dit verhoogt het alertheidsniveau waardoor informatie beter geregistreerd kan worden en de cliënt dus ook makkelijker zal leren.

De lichaamswarmte van paarden is één graad hoger dan die van mensen waardoor het paard altijd lekker warm aanvoelt onder de ruiter. Dit is ook de reden waarom onze cliënten zelden op een zadel zitten. Dit geeft sensomotorisch ook een heel fijn gevoel.
Bron: 'Help, mijn juf is een paard!' - Paulien Rutgers & eigen ervaringen

​bijkomend interessant artikel: https://www.bitmagazine.nl/psyche/paarden-zijn-goed-voor-je/55970/
​
Foto
Foto
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Via deze blog wil ik interessante artikels delen over de dingen die ik tegenkom en waar ik mijn klanten mee op weg kan helpen. 

    Archieven

    Maart 2018
    November 2017
    Oktober 2017
    Juli 2017

    Categorieën

    Alles
    AAI
    Academische Rijkunst
    EAT
    Gymnastiseren
    Hippotherapie
    Rechtrichten
    TAOR
    Therapie

    RSS-feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Aanbod en prijzen
  • ZORGBOERDERIJ
  • Contact
  • Artikels
  • CORONA NIEUWS