Equipassana - Paard en mens in balans
  • Home
  • Aanbod en prijzen
  • ZORGBOERDERIJ
  • Contact
  • Artikels
  • CORONA NIEUWS

EQUIPASSANA

MENS EN PAARD IN BALANS
Klik hier om te bewerken.

Wanneer is equine bodywork nuttig?

26/10/2017

0 Reacties

 
Foto
Sinds januari ben ik gestart met een opleiding Equine Bodywork. Equine bodywork is een holistische benadering om een paard te gaan behandelen. Het is een combinatie van verschillende technieken uit onder andere de shiatsu, de cranio-sacraal therapie, de sportmassage, taping,...

Maar wanneer is een equine bodywork behandeling nuttig? En helpt het wel?

Eerst en vooral is het belangrijk om eens stil te staan bij ons paard. Wat is een paard? Wat zijn zijn natuurlijke basisbehoeften? En in hoeverre kan je hier als eigenaar aan voldoen? Ik zie namelijk een aantal paarden die ik ga behandelen die allerhande problemen hebben, sommigen gedragsmatig, anderen fysieke problemen. En heel vaak zouden deze problemen al grotendeels opgelost kunnen worden door het paard te (h)erkennen in zijn basisbehoeften en hier zo dicht mogelijk aan tegemoet te komen, voor zover het kan binnen je eigen mogelijkheden. Dit is altijd 1 van de criteria die ik bekijk in mijn anamnese.

Verder is een ontzettend belangrijk punt om te bekijken de voeding. Ik verbaas me elke dag weer over hoe weinig er geweten is over voeding. Dat een paard nu eenmaal continu ruwvoer nodig heeft weet het overgrote deel van de mensen onderhand al wel. En ik moet zeggen dat ik hier vaak de meest uiteenlopende (originele) oplossingen zie om het paard dit te kunnen bieden. Maar wist je bijvoorbeeld dat een paard eigenlijk geen granen kan verteren en dat zetmeel nefast is voor de miljoenen bacteriën die in de darmen zitten? Wist je dat paarden wel cellulose kunnen verteren? Deze kunnen omzetten in vetten en hierbij door de vertering in de darmen ontzettend veel warmte vrij komt?
Commerciële voeders maken het ons als consument zeker niet makkelijk…. ze beloven vaak voeders arm aan suikers voor paarden met zomerexceem en dan blijken deze propvol te zitten met maïs en granen…. en die bevatten…. juist ja… zetmeel….
door al naar het rantsoen van het paard te vragen, kan ik al inschatten of er mogelijk problemen zijn in de spijsvertering, en dan met name de dikke darm.

Verder is,het ook heel belangrijk om goed te weten wat medicatie en andere chemische middelen bij het paard teweeg kunnen brengen. Veel paarden kampen met een overbelaste lever…. en laat nu de lever ook een orgaan zijn waar emoties opgeslagen worden…. het spreekwoord: ‘iets op je lever hebben’ komt dus echt wel ergens vandaan. Paarden waarbij de lever uit balans is reageren vaak boos of gefrustreerd.

Verder kijk ik ook naar de voeten van het paard. En ik moet zeggen dat de meeste paarden best wel verzorgde hoeven hebben. Maar vaak een verkeerde stand, of scheve hoeven, en ook dat beïnvloedt de bewegingen bij paarden. Denk maar eens aan ons mensen. Wanneer wij pijn hebben in 1 van onze ledematen of ergens in ons lijf gaan we ook anders bewegen met als resultaat dat we helemaal vast komen te zitten. Dit geldt zeker ook voor het paard.

En hoe zit het met de tanden? Wanneer is de tandarts voor het laatst geweest? Heel weinig mensen beseffen niet hoe belangrijk het is om hun paard regelmatig te laten nakijken door een tandarts. Het meest gehoorde argument dat ik hoor is: mijn paard eet goed hoor, die heeft geen tandarts nodig. Mensen beseffen niet dat er ontzettend veel zenuwen om het hoofd en de mond van het paard lopen. Wanneer het paard ergens een mijntje heeft in de mond door bijvoorbeeld een haakje, dan kan de positie van de kaken om de pijn van de haak te vermijden ervoor zorgen dat het hele lijf komt vast te zitten.

En dan is er nog training. Hoe wordt je paard getraind? En hoe is het harnachement? Past alles wel? Ook hier verbaas ik mezelf steeds weer over het feit hoe weinig mensen zich bewust zijn van wat slecht passend harnachement aanricht bij het paard. Maar ook hoe weinig paarden door hun trainers begrepen worden…. ik kom wel eens bij paarden die zo verzuurd zijn door verkeerde of onaangepaste training aan het niveau van paard en ruiter dat ze letterlijk stijf staan van de pijn, waarbij de minste aanraking al pijn doet….

Bij dit alles kan equine bodywork een antwoord bieden, maar je kan maar resultaten bekomen als je ook de oorzaak aanpakt. Heeft je paard last van een gedragsprobleem, of een fysieke blokkade? Ga eens na wat er de oorzaak van kan zijn? Indien je hier je ogen voor sluit kan ik je paard uiteraard behandelen, maar uiteindelijk zal het resultaat zijn dat als de behandelingen stoppen, er uiteindelijk niets veranderd zal zijn.

Mijn missie is mezelf overbodig te kunnen maken. Ik help je paard om zich weer even los en vrij te voelen, maar de bedoeling van equine bodywork is dat je paard mij uiteindelijk niet meer nodig heeft.

Ik besef dat ik mijn steentje kan bijdragen door te luisteren naar de eigenaar, door te bevragen, door bewustzijn te brengen zodat de oorzaak bij de kern kan aangepakt worden. Op deze manier kan ik het paard zijn stem terug geven, en dat is mijn missie!


0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Via deze blog wil ik interessante artikels delen over de dingen die ik tegenkom en waar ik mijn klanten mee op weg kan helpen. 

    Archieven

    Maart 2018
    November 2017
    Oktober 2017
    Juli 2017

    Categorieën

    Alles
    AAI
    Academische Rijkunst
    EAT
    Gymnastiseren
    Hippotherapie
    Rechtrichten
    TAOR
    Therapie

    RSS-feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Aanbod en prijzen
  • ZORGBOERDERIJ
  • Contact
  • Artikels
  • CORONA NIEUWS