Eigenlijk vind ik natural horsemanship een ongelukkig gekozen term. Want er is niets natuurlijk aan het rijden en omgaan met paarden. Paarden zijn van nature vluchtdieren en het is op zich al niet natuurlijk dat wij uberhaupt vriendschap sluiten met het wezen paard. Maar doorheen de tijd is het paard van last- en werkdier een dier geworden die gehouden wordt voor onze hobby.
Doorheen de jaren dat ik nu ervaring met paarden heb, ben ik me gaan verdiepen in hoe kunnen we het paard tegemoet komen. Want velen van ons zijn zich niet bewust van hoe we het paard benaderen, hoe we met het paard omgaan. Dat we allemaal het beste willen spreekt natuurlijk voor zich. Er is nog zoveel onbegrip en ik zie en ervaar dat zoveel mensen tegen zovele problemen aanlopen met hun paarden. Vaak kan dit verholpen worden door het bewust worden van de behoeften van het paard, van de persoonlijkheid van het paard, want ieder paard is uniek en ieder paard is anders, toch zijn er enkele grote lijnen die we wel kunnen volgen waarbij we toch weer dichter kunnen komen in de connectie met ons paard.
Ik ben me eveneens gaan verdiepen in hoe paarden leven als ze in het 'wild' leven. Voor zover je nog over wild kan praten natuurlijk. Hiervoor ben ik verschillende keren op excursie geweest naar de konikspaarden, heb ik lezingen bijgewoond van Jessica Krul en Zefanja Vermeulen van Equine studies, heb ik lezingen bijgewoond van Sharon May Davis om zo meer te leren over da anatomie en waarom het paard beweegt zoals het beweegt. En je vraagt je af welke link anatomie heeft met Natural horsemanship? Wel Sharon May Davis heeft ook konikspaarden op haar dissectietafel gehad en het viel haar op dat deze toch verschilden in anatomie ten aanzien van onze moderne paarden. Bovendien bleek dat veel van die konikspaarden toch vrij goed in balans waren.... Dus Sharon heeft niet alleen dit paard op haar tafel gehad, maar is ook gaan kijken naar de leefomstandigheden. En daar bleek bijvoorbeeld uit dat paarden op verschillende hoogten eten. Dus ondanks dat ons wordt verteld dat je geen hooi mag voeren vanuit een hoge hooiruif omdat paarden dan luchtwegproblemen zouden krijgen, blijkt dit net enorm goed voor hen te zijn.... Het maakt namelijk dat ze kunnen stretchen, wat een positieve invloed heeft op hun hele lijf. Dus in die zin blijkt dat paarden toch wel behoefte hebben om op verschillende niveau's te kunnen eten. Dit is zo één voorbeeldje. Maar er zijn er nog talrijke andere.
Waar ik dus eigenlijk naartoe wil is jullie duidelijk maken dat we veel van de behoeften van onze paarden niet (h)erkennen/ kennen. Ik wil net dat stukje wel meegeven aan jullie tijdens mijn lessen.
Voor mij betekent Natural Horsemanship dus niet dat ik een heel riedeltje vanuit parelli laat doen, of dat ik jou een twee hempfling maak, of het gebruiken van een 'methode', want mijn inziens is er geen goed of fout en heeft elke 'methode' bruikbare dingen of dingen die net helemaal niet bruikbaar zijn voor jou en je paard.
Mij gaat het om het leren lezen van de lichaamstaal van je paard, het leren zien van zijn persoonlijkheid, het leren lezen, en zien van zijn behoeften en daarop inspelen, je eigen ego loslaten.... DAT is mijn inziens namelijk de weg om ingang en connectie te krijgen bij je paard.
"A horse doesn't care how much you know until he knows how much you care." - Pat Parelli